sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Vegaaninen pannukakku ja kuusenkerkkäsiirappia

Oli jo aikakin tehdä elämäni ensimmäinen vegaaninen pannukakku ja kenties ylipäätään ensimmäinen pannukakku. Yleensä tulee leivottua aina vain piirakoita, keksejä ja sämpylöitä. Pannarista tuli kutakuinkin samanlaista kuin kaikista syömistäni vegaanisista pannareista. Hyvää, mutta rakenteeltaan tiiviimpää kuin ei-vegaanisesta. Tässä resepti, jonka tein soveltamalla löytämiäni reseptejä.

Pellillinen pannaria:
8 dl vettä
6 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 dl kaurahiutaleita
1 dl sulatettua keijua
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria

Jauhoista laitoin osan täysjyvää, osan tavallista valkoista vehnäjauhoa. Kaikki tietenkin luomua :) Pannariin saa lisämakua käyttämällä veden sijaan kaura- tai soijamaitoa. Kaurahiutaleet sitovat taikinan, joten esimerkiksi soijajauhoja ei tarvitse käyttää. Pannaria paistetaan 225 asteessa 30-40 minuuttia.

Valmistin tänään myös ensimmäistä kertaa kuusenkerkkäsiirappia, joka on tunnettu hyvänä yskänlääkkeenä sekä makeutuksena ruoissa ja leivonnassa. Sen valmistamiseen kuluu reilusti aikaa, koska kerkkien keräämisen ja yön yli liottamisen lisäksi siirappia pitää keittää tuntikausia. Kannattaa siis valmistaa saman tien reilu satsi, josta voi antaa vaikka sukulaisille ja naapureille lahjaksi. Itsekin olisin voinut tehdä oheista suuremman satsin, sillä siirappi osoittautui niin mainioksi, että muutaman lasipurkit tyhjenevät varmaan melko nopeasti.

Kuusenkerkkäsiirappi
3 litraa kuusenkerkkiä
3 litraa vettä
1,5 kiloa sokeria

Liota kerkkiä yön yli vedessä ja keitä sitten liotusvedessä parin tunnin ajan. Siivilöi kerkät pois ja lisää sokeri. Siirapin voi halutessaan maustaa esimerkiksi sitruunalla tai vaniljalla. Keitä taas pari tuntia koko ajan sekoittaen. Siirapin kiinteys riippuu keittoajasta. Laita siirappi kuumiin ja pestyihin lasipurkkeihin.

1 kommentti:

  1. Löysin aamulla googlen kautta blogiisi ja tein hieman soveltaen tätä pannaria hetki sitten :-)
    http://nitansapuskat.blogspot.fi/2013/10/vegaaninen-kookospannukakku.html

    Aion lähiaikoina tutustua blogiisi enemmänkin, vaikuttaa mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista